Hip Hop: From the Bronx to the World Domination


I gotta say, I am a proud hip-hop enthusiast. Bukannya gue nggak mengindahkan genre musik lain, ya. Deep down inside, I solemnly believe kalo apapun genre-nya, musik berhasil menyatukan semua insan semesta. Bahasa indah dalam setiap lantunan, siapa sih yang gak terlena dan makin semangat ngejalanin hidup? Exactly my point, nobody!

 

Gue bangga jadi apresiator genre hip-hop, karena bukan sekadar genre musik. It’s a sense of emotion, a way of being: a state of mind. It transcends beyond music. It is a culture. Kenapa gue bilang gitu? Gue nge-ilhami hip-hop sebagai the art of being a daredevil to ride or die and to heck about the rest. Ini tentang gimana setiap orang harus bisa selalu kuat ngejalanin hidup yang naik turun, gimana setiap orang harus punya mindset yang kokoh biar gak terkalahkan sama jahat dunia dan yang paling penting, this is to remind all of us that we can do whatever we want and focus on succeeding. Inget gak apa katanya rapper ikonik sepanjang masa favorit kita? “Cause I think we can make it in fact I'm sure and if you fall, stand tall and come back for more” 2Pac, “Keep Ya Head Up”

 

Whether you believe it or not, hip-hop ada in every single element that you meet in life! Kali ini gue mau bahas hip-hop excellencies yang go all-in to inspire the world about the bold beasts culture!

 

2Pac -  The Legend of Hip-Hop

2Pac - Ghetto Gospel, this song by the greatest man himself tells us that God’s not finished with us yet. He’s helping us all to get through experience we call life as best.

 

May peace be upon him, may he rest well. This is for the legend, this is for the man who inspire the generation, until the end. 

 

2Pac menginspirasi banyak orang, bukan hanya dari sisi geniusnya sebagai musikus, tapi juga sebagai seorang manusia berhati besar yang bisa nge-portray full range of the human condition. Nggak banyak menjual janji palsu, doi keep being real and give the best art to describe what it’s like to just be….. a human with emotion and peace of mind. Intelegensi dan kreatifitasnya bikin semua orang yang mempelajari dan memperhatikan semua lirik lagunya, bisa dengan jelas ngerasain rasa sakit, bangga, susah payah, marah dalam setiap pengalaman hidupnya doi. Selain bisa move people through his lyrics, 2Pac juga seorang brilliant poet, seorang aktor jago, dan yang paling sa’ik dari doi nih, he advocated for free-thinking. Walaupun doi udah duluan ke surga, jiwa dan karya hebatnya bakal jadi warisan yang bakal selalu menginspirasi manusia, sampai akhir zaman.

 

NAS - Representing The Future of Rap since ‘73

 

NAS - N.Y. State of Mind, through his charismatic rhymes, he confronted the horrible reality and urban poverty in New York

 

A game changer for the hip-hop scene. Bayangin deh, seorang high school dropout bisa menangin award Best Album of 1994 padahal it was only his debut album! Was it just luck of a beginner or is it just his destiny to be born as a winner? NAS yang pas itu masih berusia 21 tahun berhasil bikin karyanya mengguncang kancah rap in the ‘golden age’ of hip-hop yang pas itu masa berjayanya Rakim & Eric, A Tribe Called Quest, & NWA. Those artists before him membuat hip-hop jadi hiburan bagi mainstream audience dengan kebanyakan musik yang di-produce, for the sake of mainstream-ization of rap, ‘feel-good’ music yang lebih telling the stories about sa'iknya kehidupan para rappers. Di saat Nas, created something more, what do you call it? Life-like reality where not everything is cherried on top. Lewat karyanya, dia berhasil menggambarkan kehidupan dia yang bergantung pada harapan dan optimisme melawan kemiskinan, kekerasan dan obat-obatan terlarang.

 

Kid Cudi - Man On The Moon

 

Kid Cudi - Mr. Rager, on how he’s surviving to vanquish his addiction

 

The Man himself who isn’t afraid to be true to himself, express his vulnerability through songs that are masterpieces. Ada istilah “Man up” di mana kalo lo merasa mellow and everything sad, tapi gue tuh percaya kalo lo merasa galau atau sedih, it doesn’t make you less a man. Bukan berarti karena kita cowok, jadinya kelenjar air mata berhenti berfungsi, sakit hati dan anxiety itu ilang gitu aja kan? Walaupun lo pernah sakit hati banget sampe mengeluarkan air mata, it doesn’t make you less a powerful beast. Because your feelings are valid and really, you can do whatever you want about it. Diceritakan semua cerita kehidupannya dengan melodi-melodi unik yang terbuat dari lonceng dan tetesan air di lagunya Mr. Rager sampai bermain berani dengan genre rock di lagu Erase Me. When you really put 100% passion into something, believe me, you will end up inspiring a lot of people like how Kid Cudi inspire and motivate you to go further.

 

Banyak hip-hop excellencies lainnya yang mempengaruhi most of what I have in my life. Pemikiran, cara pandang terhadap dunia and everything it takes to help me survive life, tapi top 3 di atas yang udah gue jabarin ceritanya, those 3 changed my life, forever. Gimana lo? Siapa artist yang bisa bantu lo ngubah diri jadi lebih baik?